Raku is een eeuwenoude stook/glazuur techniek die zijn oorsprong vindt

in Japan. Er werden destijds op die manier theekommen gemaakt.

De werkstukken werden tot duizend graden gestookt, waarna ze met een

tang uit de oven werden gehaald en aan de buitentemperatuur

blootgesteld. Hierdoor scheurde het glazuur en in de loop der tijd

kleurde de thee de scheurtjes donker. In de jaren zestig ontstond met

name in Amerika de westerse methode. Hierbij werd de theeceremonie

vervangen door een rookproces. Waardoor je meteen resultaat hebt. De

werkstukken worden eerst biscuit gestookt op 900 graden en daarna

geglazuurd en weer gestookt op 1000 graden. Na de temperatuurshock

worden de werkstukken in een ijzeren ton met brandbaar materiaal gedaan,

waardoor deze vlam vat. Vervolgens wordt hier een deksel op gelegd. Door

het zuurstoftekort ontstaat een rookontwikkeling. Deze rook trekt in de

scheurtjes en alle andere delen van het werkstuk die niet geglazuurd

zijn en kleurt deze grijs/zwart. Hierna worden de werkstukken schoon

gewassen en opgepoetst.